Mentaal welbevinden, weerbaar & Veerkracht

Wat wil je wel en wat wil je niet? Het is goed om je bewust te zijn van je eigen waarden en normen en je persoonlijke grens te beschermen. En wat je zelf niet wil, doe je ook niet bij een ander.
 Wijs en Wel werkt in de trainingen en lessen aan:

een positief zelfbeeld

In welke levensfase je ook bent, je bent de moeite waard om jezelf te ontplooien tot de mens die je graag wilt zijn, passend bij wie je bent. Je persoonlijke situatie kan veranderen en invloed hebben op je gedrag en gevoelens. Welke waarden en normen vind jij belangrijk? Hoe blijf je dichtbij jezelf? 

De lessen en trainingen van Wijs en Wel willen de eigenwaarde, veerkracht, assertiviteit en weerbaarheid bevorderen. 

Weerbaarheid

Om je weerbaar te maken, zijn onder andere communicatie, assertiviteit en eigenwaarde belangrijk. Wijs en Wel maakt je met verschillende werkvormen bewust van je persoonlijke waarden, wat gewenst en ongewenst is. Ook geeft Wijs en Wel handvatten om goed te reageren op verschillend gedrag.

Om de weerbaarheid te vergroten wordt de training Rots en Water ingezet. Daarnaast kan er een op maat gemaakte training weerbaarheid aangeboden worden. 

Veerkracht

Vallen en opstaan, vallen en weer opstaan. Wat betekent het om veerkrachtig te zijn? Hoe ga je met tegenslag om?Waar haal je moed en dapper gedrag vandaan?

Voor het werken aan veerkracht wordt het erkende programma Vrienden ingezet. Het programma komt uit Australië waar het bekend staat onder de naam Friends Resilience. Wijs en Wel is gecertificeerd om dit individueel of in groepsverband aan te bieden en doet dit binnen de volgende leeftijdsgroepen: 8 t/m 12 en 13 t/m 16 jarigen. Voor iedere leeftijdsgroep is er een ander programma met andere oefeningen.

De training is gericht op preventie en helpt kinderen en jongeren om te gaan met tegenslag en angst. Kinderen en jongeren krijgen handvatten hoe zij in de toekomst met een moeilijke situatie om kunnen gaan. Problemen zoals angst om een spreekbeurt voor de groep te houden of angst om voor je mening op te komen kunnen zij hierdoor de baas worden.

Een praktische ervaringsgerichte training!

‘Op een avond waren we met een groep chillen, bij iemand thuis. Ineens werd er van mij verwacht dat ik met een meisje zou vrijen. Daar had ik op dat moment helemaal geen zin in. Tijdens de les leer ik wat groepsdruk is en hoe ik nee kan zeggen.’
VMBO-3 leerling

Positief en versterkend